Ergotherapie bij ASITT
Sensorische integratie
Sensorische integratie is het proces van informatie opnemen vanuit de zintuigen en de verwerking ervan in de hersenen zodat je op een goede manier kunt reageren. Als dit proces soepel verloopt, ben je in staat om al je dagelijkse handelingen uit te voeren zonder erbij na te hoeven denken en zonder dat dit forse inspanning kost.
Voorbeelden van problemen in de sensorische integratie zijn:
- Duizeligheid
- Last van licht en/of geluid
- Slechte concentratie of niet meer kunnen multitasken
- Het gevoel hebben van onbalans
- Akelig worden van bewegende beelden (tv/telefoon)
- Aanrakingen voelen vervelend of zijn zelfs pijnlijk
Vaak ontstaan dit soort klachten na een gebeurtenis zoals whiplash, een herseninfarct of een hersenschudding. Ook mensen met het post covid syndroom ervaren regelmatig problemen in de sensorische integratie.
ASITT bij de ergotherapeut
Allereerst wordt een intake afgenomen waarbij specifiek doorgevraagd wordt naar de prikkelverwerking in uw dagelijkse activiteiten. Ook doen we een korte screening met wat testjes. Op basis hiervan, en een vragenlijst die u thuis invult, wordt besloten of het ASITT protocol voor u geschikt is en of u kunt starten met de behandelfase.
De ASITT behandeling bestaat uit:
- Het geven van informatie over het proces van zintuiglijke informatieverwerking en de invloed hiervan op ons dagelijks leven.
- Het aanleren van compensatiestrategieën om prikkels beter hanteerbaar te maken.
- Gewenningsoefeningen om prikkels weer als normaal te kunnen registreren en verwerken in dagelijkse activiteiten.
- Bespreken van het sensorisch activiteitenprogramma (wat vraagt een activiteit van u als het gaat om prikkelverwerking en hoe kun je hier goed mee omgaan).
- Doornemen van de dag- en weekindeling om uiteindelijk weer meer activiteiten (en prikkels) aan te kunnen.
Het uitgangspunt van het ASITT protocol is dat het houdings- en bewegingszintuigsysteem (het proprioceptieve systeem) de kern is om te komen tot verbeterde regulatie van sensorische integratie middels onderstaande onderdelen van de behandeling.
Compensatiestrategieën geven je inzicht in wat het effect van verschillende prikkels is en hoe je je dagelijks leven kan aanpassen zodat die prikkels beter hanteerbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een zonnebril bij fel licht of oordoppen indoen tijdens het stofzuigen.
Demptechnieken zijn technieken die helpen op momenten dat je overprikkeld bent. Bijvoorbeeld door te gaan lopen in plaats van te gaan liggen, door slokjes water te drinken of een bepaalde manier van je voeten vegen. Door op zo’n moment juist andere prikkels toe te voegen kan dit een dempende werking hebben op de overige systemen, waardoor je overprikkelingsklachten afnemen.
Gewenningsoefeningen helpen het zenuwstelsel juist de gewone zintuigprikkels weer te gebruiken als herkenbare prikkels en niet meer slechts vegetatieve reacties uit te lokken.
Als vergelijking: Alle prikkels vallen de hele dag in een emmer. De emmer loopt over met als gevolg dat je ontregeld wordt en de klachten toenemen op alle gebieden. Dat maakt het soms ongrijpbaar waarom iets de ene keer wel lukt (emmer nog niet vol) en de andere keer niet (emmer loopt over).
Compensatiestrategieën (bijvoorbeeld zonnebril) zorgt ervoor dat er minder prikkels in de emmer terecht komen. Demptechnieken (bijvoorbeeld water drinken) zorgt ervoor dat je tussentijds prikkels uit de emmer gooit, zodat je voorkomt dat het overstroomt.
Door inzicht te geven in de invloed van de prikkelverwerking bij elke activiteit, leer je de activiteit zodanig uit te voeren dat er meer balans ontstaat in belasting (wat je doet) en belastbaarheid (wat je kan). Daardoor beleef je meer regie over de dag- en weekindeling en daardoor ben je beter in staat om waardevolle activiteiten uit te voeren.