Ergotherapie bij reuma

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat.

Doordat er zo veel verschillende vormen van reuma zijn, zijn ook de bijbehorende klachten divers. Wat bij veel vormen van reuma gehoord wordt is pijn en stijfheid in spieren en gewrichten.

Reuma kan uw dagelijks leven verstoren. Het kan u flink belemmeren in de uitvoering van uw dagelijkse activiteiten, zoals aankleden, schrijven, het huishouden, hobby’s en werk. Wanneer u hier problemen mee ervaart, is het raadzaam contact op te nemen met een ergotherapeut.

Ergotherapie bij reuma

Het belangrijkste aspect van de behandeling is het leren hoe u uw gewrichten kunt beschermen. Het gaat er dan om dat u de gewrichten op zo’n manier leert gebruiken dat ze de belasting aankunnen.

Wanneer u hier alert op bent, kan dit bijdragen aan vermindering van pijn, ontstekingen en druk op de gewrichten. Dit betekent natuurlijk niet dat u uw gewrichten niet meer mag gebruiken. Het gaat er om dat u leert dit op de juiste, minst belastende manier te doen. Vaak blijkt er dan meer mogelijk dan gedacht.

Ook zal de ergotherapeut samen met u kijken naar uw dagindeling, om zo een goede balans te vinden tussen uw belasting en belastbaarheid. Het goed verdelen van de activiteiten over de dag, rekening houdend met de activiteiten die u belangrijk vindt, kan een positief effect hebben op uw pijn en energielevel.

Soms blijkt het prettiger te zijn om hulpmiddelen te gebruiken bij bepaalde handelingen. De ergotherapeut kan u hierin adviseren. Zij kijkt samen met u welke hulpmiddelen van toepassing zijn op uw situatie, op welke manier u deze kunt aanschaffen en of er mogelijkheden zijn voor een vergoeding.

Vanaf 23 december 2023 is De Zeeuwse Ergo gesloten.
Per 1 januari 2024 gaan wij verder onder de vlag van De Blaeij actief & vitaal.

U kunt ons vanaf 1 januari 2024 telefonisch bereiken op 0111 65 25 25. E-mails kunt u sturen naar ergo@deblaeijactiefenvitaal.nl