Ergotherapie bij mantelzorg

Mantelzorg

Wanneer u onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit uw omgeving zorgt, bent u een mantelzorger. U helpt uw partner, ouder, kind, familielid of kennis met de dingen die hij of zij zelf niet (meer) kan.

Meestal wordt er niet  bewust voor gekozen om mantelzorger te worden, maar overkomt het iemand. Net zoals het uw naaste is overkomen dat hij of zij niet langer volledig voor zichzelf kan zorgen, is het u overkomen dat u deze rol nu vervult. Logischerwijs vergt de zorg voor een ander veel van u, zowel lichamelijk als mentaal.

Het is belangrijk om als mantelzorger een goede balans te vinden in het eigen leven en de zorgende rol. U kunt nou eenmaal geen 48 uur in één dag stoppen, terwijl dit misschien voor uw gevoel wel nodig is. Daarnaast is het van belang de zorg op de voor u minst belastende manier te bieden én de zelfstandigheid van degene waarvoor u zorgt positief te beïnvloeden. De ergotherapeut kan daarbij helpen.

Ergotherapie bij mantelzorg

De ergotherapeut zal samen met u kijken naar het gehele plaatje, of beter gezegd, naar de twee gehele plaatjes. We kijken naar hoe u de dag doorbrengt, welke zorg u precies biedt en hoe u deze uitvoert.

Ook wordt er gekeken naar de situatie van degene waarvoor u zorgt; welke zorg is er nodig? Zijn er zaken die met begeleiding zelfstandig(er) kunnen? Kunnen we handvatten geven om handelingen te vergemakkelijken en minder zwaar te maken (bijvoorbeeld tillen)? Zijn er hulpmiddelen nodig om u beiden te ontlasten? Dat soort zaken komen aan bod.

Ook wordt er aandacht geschonken aan het verdelen van taken, om zo een goede balans te vinden in het dagelijks leven. Op die manier is de zorg voor een ander langer vol te houden.

De kwaliteit van leven van u beiden staat centraal en het doel is deze zo hoog mogelijk te maken en houden.

Zorgverzekering en mantelzorgers

 

Er zijn zorgverzekeraars die een aantal uren ergotherapie voor mantelzorgers vergoeden. Deze vergoeding komt uit het (aanvullende) pakket van degene voor wie u zorgt. U kunt dan dus mee op zijn of haar verzekering. Het is daarom altijd verstandig om even contact op te nemen met diens verzekeraar om naar de mogelijkheden te informeren.

Vanaf 23 december 2023 is De Zeeuwse Ergo gesloten.
Per 1 januari 2024 gaan wij verder onder de vlag van De Blaeij actief & vitaal.

U kunt ons vanaf 1 januari 2024 telefonisch bereiken op 0111 65 25 25. E-mails kunt u sturen naar ergo@deblaeijactiefenvitaal.nl